Personakt Antavla

67404 Bertil Pedersson

Häradshövding.

Far:134808 Peder Magnusson
Mor:134809 Fru Bengta

Äktenskap med 67405 Gunilla Torbjörnsdotter

Vigsel:1462

Barn:
33702 Erik Bertilsson

Noteringar

Ur Bengans historiesidor: www.wadbring.com/historia/sidor/kolb.htm

Gården Kolbäck i Bergstena socken norr om Alingsås och Lena är en av de allra äldsta sätesgårdarna i Västergötland och räknas som
stamgods för ätterna Lilliehöök af Gälared och Kolbäck samt Lilliehöök af Fårdala genom att anfadern Bertil Pedersson Lilliehöök bodde här år 1463 och möjligen gjorde så fram till sin död på slagfältet i Örkelljunga år 1510. I Lilliehöökarnas ägo vandrade Kolbäck i minst 10 generationer, mer än 200 år.
Vid Riddarhusets grundande år 1625 bestod ätten Lilliehöök av tre grenar: Kolbäck, Fårdala och Gälared.

Bertil Pedersson Lilliehöök
Den förste kände ättemedlemmen var väpnaren* Bertil Pedersson Lilliehöök till Kolbäck som stod som ägare 1463, häradshövding i Kullings härad (en tidigare häradshövding bodde i Rödene söder om Kolbäck - Kristman i Rödene).
Gården Kolbäck fick Bertil genom gifte med Gunilla Torbjörnsdotter som var dotter till Torbjörn Jonsson Slätt Gumsehufvud som var den föregående ägaren. Släkten Gumsehufvud lär ha norskt kungablod i ådrorna!
Bertil Pedersson är den förste med full visshet kände stamfadern för ätterna Lilliehöök af Gälared och Kolbäck och Lilliehöök af Fårdala. Det är från honom förgreningarna utgår.
Bertil Pedersson var häradshövding i Bjärke härad 1462 till minst 1486, i Kållands härad 1462 och ännu 1494 och kallas "friboren man" i ett brev daterat den 7 juli år 1467 samt var närvarande vid ett lagmansting i Skara 1484, där han kallas för en "ärlig och välbördig man".
Bertil Pedersson stupade i slaget vid Örkelljunga i Skåne 1510 samtidigt med sonen Brynte.
Slaget stod mellan den danske härföraren Tyge Krabbe och svenskarnas Åke Hansson Thott till Bjurum, riddare och riksråd, sedermera bosatt på kungsgården Ettak. Av Svante Nilsson blev han satt till hövitsman över Västergötland, dock måste han dela befattningen med Ture Jönsson Tre rosor och biskop Vincentius i Skara.
År 1510 red Åke Hansson in i ett bakhåll vid Fantehålan vid Örkelljunga och fann där sin död. Kanske var Bertil Pedersson och sonen Brynte med vid detta tillfälle.
Vid fadern Bertils död ärvde sonen Birger Bertilsson Kolbäck år 1510. Bertil Pedersson hade också en son vid namn Peder Bertilsson efter vars död brodern Brynte Bertilsson kom att ärva Upplo gård.
Kolbäcks näste ägare blev Birgers son Tuve Birgersson som ägde gården fram till sin död år 1562.
Hans Månsson Lilliehöök skrevs som ägare i de längder som upprättades vid Älvsborgs lösen 1613, och 1660 omnämnes Peder Kristoffersson Lilliehöök vilken också ägde Vittene.
*Väpnare: Tros ha varit en enklare riddare, kunde också vara Sven av vapen (kallades då Sven á vapn).
Sverige hade under medeltiden många mäktiga svenner, även medlemmar av riksrådet, eftersom krig och inbördes strider förhindrade att de av kungen dubbades till riddare.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1462 Vigsel 67405 Gunilla Torbjörnsdotter 1462.